Yeni Dünya, Avrasya ve Afrika dışında kalan ana karaları ifade eden terimdir. Avrupalılar daha beş yüzyıl önce tanıdıkları, Avrupa’nın dört katı büyüklüğündeki Amerika kıtasına Yeni Dünya da denilir.
Yeni dünya yani Amerika kıtası, üç küçük gemiyle ve çoğu kürek mahkumu olan bir avuç tayfayla çıktığı uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Antil Adaları’nda karaya 1492 yılında ayak basan Kristof Kolomb, Hindistan’ın batı kıyılarına vardığını sanıyor ve yeni bir kıta keşfettiğini bilmiyordu. Bu nedenle, Amerika’ya çok uzun süre Batı Hindistan denildi.
Bu yeni kıtaya bugünkü adını veren Floransa’lı denizci Americo Vespuccu oldu. Eğer Kristof Kolomb böyle bir yanılgıya düşmeseydi bugün Amerika’nın adı Kristofya veya Kolombiya olacaktı.Oysa yalnız Güney Amerika’da bir bölge, bu korkusuz denizcinin adını taşır.
Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupalılar bu kıtaya akın etmeye başladı. İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve İngilizler burada toprak sahibi oldular. İngiltere burada 13 koloni kurdu. Günümüzde Boston, New York, Philadelphia ve Washington’un dahil olduğu bu 13 eyalet ABD’nin temelini oluşturdu. İngilizlerin kolonilerden çok ağır vergiler alması kolonilerin rahatsızlığını ve tepkisini gün geçtikçe arttırdı ve nihayetinde Amerika’daki 13 İngiliz kolonisinin bağımsızlık mücadelesi başladı. George Washington tarafından 4 Temmuz 1776’da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ile Amerikalılar bağımsızlığını ilan etmiş oldu.
Amerika Birleşik Devletlerinin kurulduğunu tüm dünyaya ilan eden bu bildiride; bütün insanların özgür doğduğu ve özgür yaşadığı, devletin görevinin bu özgürlükleri korumak olduğu belirtiliyordu. ayrıca Amerikan halkının yeni bir hükümet kuracağı, yönetim şeklinin ise demokrasi olacağı bildirildi.
Bu mücadeleden Amerikalıların zaferle çıkmasının ardından 1783 Paris Antlaşmasıyla İngiltere, ABD’nin bağımsızlığını kabul etti. böylece Amerika Birleşik Devletleri 1787 yılında resmen kuruldu.