Türkiyedeki iklim çeşitleri ve özellikleri

Türkiyede görülen iklim tipleri Akdeniz, Karadeniz, ılıman karasal ve sert karasal olmak üzere dört çeşittir. İşte Türkiyedeki bu iklim çeşitlerinin özellikleri.

1. Akdeniz İklimi
Akdeniz ve Ege kıyıları, Güney Marmara, Güneydoğu Anadolu’nun batısı bu iklim tipinin etkisindedir.

Bu iklim tipinin tipik karakteri yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı olmasıdır. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 6 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 27° C’tur. Kıyı kesiminde kar yağışı ve don olayları nadir olarak görülür.

Yıllık ortalama yağış miktarı 726 mm’dir. Yıllık yağışın yaklaşık yarısı kışın düşer. Kurak dönem olan yaz döneminde düşen yağış, yıllık ortalama yağışın %6’sıdır.

Akdeniz iklim bölgesinde, kuraklığa dayanıklı ve ışık isteği fazla olan kızılçam ormanları (Fotoğraf 6.49) geniş yer kaplar. Ormanların tahrip edildiği yerlerde makiler, makilerin tahrip edildiği yerlerde ise garigler görülür.

2. Karadeniz İklimi
Karadeniz kıyılarında etkili olan bu iklimin tipik özelliği her mevsim yağışlı ve ılıman olmasıdır. Ülkemizde yıllık sıcaklık farklarının en az olduğu iklim bölgesidir. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 4 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 22 °C’tur.

Yıllık ortalama yağış miktarı 843 mm’dir. En fazla yağış sonbaharda düşer.

Doğal bitki örtüsü ormandır. Kıyı kesiminde geniş yapraklı ağaçlar egemen iken yükseklerde soğuğa dayanıklı iğne yapraklılar görülür. Bu iki bölge arasında ise karma ormanlar hakimdir.

3. Ilıman karasal iklim
Bu iklim tipi Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile kıyıların iç kesimlerinde etkilidir. Ilıman karasal iklim bölgesinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 0 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25°C’tur. Yıllık sıcaklık farkları yüksektir. Yıllık ortalama yağış miktarı 530 mm’dir. Yağışın en fazla olduğu mevsimler ilkbahar ve kıştır. Kış yağışları çoğunlukla kar şeklindedir.

4. Sert Karasal İklim
Bu iklim tipi Kuzeydoğu Anadolu’da etkilidir. Sert karasal iklim bölgesinde yazlar serin ve yağışlı, kışlar soğuktur. Ocak ayı sıcaklık ortalaması —10,8°C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19°C’tur. Bu iklim bölgesinde de yıllık sıcaklık farkı yüksektir. Yıllık ortalama yağış miktarı 492 mm’dir. En fazla yağış yazın düşer. Kış yağışları kar şeklindedir ve kar örtüsü uzun süre yerde kalır.

Bu iklim bölgesinin doğal bitki örtüsü çayırdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz