Termostat bir evde ya da kapalı bir yerde, ısıyı önceden tespit edilmiş hâlde tutmaya yarar. Diğer bir ifade ile Termostat, bir makinenin ya da bir yerin sıcaklığını önceden belirtilmiş bir düzeyde tutmayı sağlayan otomatik bir alettir.
Isı, istenilen derecenin üzerine çıktığı zaman sıcaklığı keser, altına indiği zaman da yeniden ısınmasını sağlar. Termostat genellikle iki dilcik şeklinde madenden meydana gelmiştir. Isının etkisiyle bu madenler genleşir veya yine eski hâllerine gelebilirler. Bu hareketleri elektrik akımını veya ısı akımını ya keser veya kesilmişse kendiliğinden bağlar.
Bugün buzdolabı, kalorifer, şofben, elektrik ütüsü gibi birçok elektrikli ev eşyasının donatan termostatlar, mandensel çubukların ısı etkisiyle genleşmesi prensibine dayanılarak yapılmıştır. Mesela bir şofbende, haznedeki suyun sıcaklığı 95 santigrat dereceyi geçecek olursa, şofbenin termostat anahtarı otomatik olarak açılır ve ısıtmayı sağlayan akımı keser. Suyun sıcaklığı 85 santigrat derecenin altına düşünce de, anahtar, yine otomatik olarak kapanır.