Regaip Kandili önemi ve yapılması gerekenler

Regaip gecesi nedir ve Regaip Kandili önemi nedir? İşte Regaip Kandili anlamı, önemi, Regaip gecesini ve gündüzünü nasıl geçirmeli hakkında bilgi.

“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.  Regâib, Arapça bir kelime olup “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir.

Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaip Kandilidir. Müslüman alemi için büyük bir önem teşkil eden Regaip Kandili bu yıl yani 2019 yılında 7 Mart perşembe gününü 8 Mart cuma gününe bağlayan gece ihya edilecek.

Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sav), ümmetine şu duayı telkin etti;

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

“Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle/ulaştır.”(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar’ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

REGAİP GECESİNİN FAZİLETİ

Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür. Fakat bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendup olması hakkında kuvvetli bir delil bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor; “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.” (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342) Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

Müslümanlar için tüm kandiller önemli olduğu gibi Regaip kandili de büyük önem taşımaktadır. Hem kandil olduğu için hem de Cuma gecesine tekabül ettiği için mutlaka iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu gecenin asıl özelliği ise peygamber efendimizin, anne rahmine düştüğü ilk gece olarak bilinmesidir. İbadetin ve zikrin yoğun olarak yapıldığı ve yapılması gerektiği bu gecede sevaplar kat kat artmaktadır. Allah’ın ayı olarak bilinen Recep ayı ne kadar önemliyse, bu ayda geçirilen kandil de o derece önemlidir. Özel duaların ve zikirlerin yanı sıra, Müslümanlar diledikleri ibadetleri, zikirleri ve duaları da yapmakta özgürdürler. Bu gece, ismini, meleklerden almış bir gecedir. Allah müminlere bu gecede ikramlar ve ihsanlar sunmaktadır. Mutlaka Allah bu geceye hürmet eden müminleri affeder ve o an doğmuşlar gibi günahsız bir şekilde hayatların devam etmelerine olanak sağlar. Allah’ın rahmetinin sabahtan akşama kadar asla kesilmediği bu gecede yapılan tüm namaz, oruç, nafile ve kaza namazı, sadaka ve dua ibadetleri geri çevrilmez. Allah’ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim bolca okunduğunda her harfine ayrı birer sevap yazılır. Bu gecede uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilebilir, topluca zikirler çekilebilir ve cemaatle namazlar kılınabilir. Cemaatle yapılan ibadetler tek başına yapılan ibadetlerden kat kat fazla sevaba dâhil olmasına rağmen, bu gecede tek başına yapılan ibadetlere de kat kat sevap ecri vardır.

REGAİP GECESİNİN GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir.

Sevgili Peygamberimiz Recep ayı girdiği zaman şöyle buyurdular;

Said İbn Cübeyr’den (r.a.) nakledildiğine göre: “Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas’ı (r.a.) dinledim şöyle demişti: “Resulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, (II, 811))

REGAİP KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER

-Tefekkürde bulunmak
-Geçmişin muhasebesini yapmak
-Günahlardan tövbe etmek (Dua etmek)
-Helalleşmek
-Zikir çekmek
-Kur’an-ı Kerim okumak
-Kaza namazı ve nafile namaz kılmak
-Oruç tutmak
– Va’z ü nasihat dinlemek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz