Nil nehri, Afrika kıtasının yarısından çoğunu güneyden kuzeye geçtikten sonra Akdeniz’e dökülür. Afrika topraklarının hayat ve bereket kaynağı olan, altı bin sekiz yüz elli üç (6.853) kilometre uzunluğundaki Nil, dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri.
XIX. Yüzyıl’a kadar coğrafyacılar Nil nehrinin, Afrika’nın ortasında, Ay dağları adı verilen keşfedilmemiş bir dağ kütlesinden doğduğunu sanıyorlardı. Bu tahmin gerçeğe oldukça yakındı. Aslında, Afrika kıtasının gerçek bir iç denizi sayılan Victoria gölüne döküldükten sonra yoluna devam eden akarsu Nil nehri adını alır. Fakat, Ruanda dağlarından gelen ve bir adı da Kagera olan Kasumo nehrinin suları da Victoria gölüne döküldüğü için, Nil nehrinin gerçek kaynağının Ruanda dağlarında bulunduğu düşünülebilir. Nil nehrinin ortalama debisi saniyede 2.830 metre küptür; fakat taşkın devrelerinde (Haziran ile Eylül ayları arasında) debi 10000 metre küpe kadar çıkar. Akdeniz’e döküldüğü yerde, yüz altmış kilometrelik büyük bir delta yapar ve bıraktığı alüvyonlarla çok verimli bir tarım alanı meydana getirir.
Nil Nehri hangi ülkelerden geçer?
Nil Nehri, Victoria Gölü’nden, Uganda’danın Jinja kenti yakınlarında yer alan Ripon Şelalesi’nden ayrılarak başlar. Buradan itibaren yaklaşık 500 km boyunca kuzey yönlü akar. Daha sonra Murchison Şelalesi’ni geçen Nil Nehri Albert Gölü’ne akar. Buradan itibaren nehir Albert Nehri adını alır ve bu kısım Nil Nehri’nin Uganda’daki son parçasıdır. Güney Sudan’ı takip eden Beyaz Nil, Sudan’a giriş yapar.
Sudan’ın başkenti Hartum yakınlarında Beyaz Nil, Mavi Nil ile buluşur. Mavi Nil ırmak yatağı Etiyopya’daki Tana Gölü’nde başlar ve güneydoğu yönünden Sudan’a doğru akar.
Nil Nehri’nin kuzey kısmı tamamen çöl üzerinden Mısır’a doğru ilerler. Antik Çağ’dan bu yana Mısır birçok konuda Nil Nehri’ne bağımlıdır. Mısır’daki birçok kent ve nüfusun büyük kısmı Nil Nehri ve çevresinde yer alır. Ülkenin bu kısımları ayrıca Antik Mısır Dönemi’nin önemli yerleşkeleridir. Geniş bir ova üzerinde ilerleyen Nil Nehri en sonunda Akdeniz’e ulaşır ve dökülür.