Bayrak yarışları takımlar halinde yapılan spor yarışmalarıdır. Bir yarışçı belli bir mesafeyi aşınca, yerini takım arkadaşı olarak yarışmayı sürdürür. Son yarışçısı varış hattını geçen takım, yarışmayı kazanmış sayılır. Yüzücüler, koşucular, bisikletçiler bayrak yarışlarına katılırlar.
Bayrak yarışlarında, koşucular 4 x 100 m ile 4 x 1 500 m arasındaki mesafelerde koşarlar. Kulüpler ve milletler, bu kategoriden yarışmalara koşu dalında en iyi dereceleri yapmış atletleriyle katılırlar.
Bayrak yarışında rakiplerle arayı mümkün olduğu kadar açmak için, koşunun deparı genel olarak en iyi atlet tarafından yapılır. Koşucu kendinden sonraki takım arkadaşına teslim edeceği bayrak sopası denilen küçük bir sopayı sağ elinde tuttuğu halde koşar. Takım arkadaşı, sağ kolunu geriye doğru uzatmış ve eli açık olarak onu bekler.
Arkadaşı yaklaşınca, kendisi de aynı hıza ulaşabilmek için koşmaya başlar. Böylece, yarış hiç yavaşlamadan, bayrak sopası bir atletten öbürüne aktarılmış olur. Bu sonucu elde etmek için pek çok deneme yapmak zorunludur. Hareketlerde teknik ve jestler arasında uyum, ancak sebatlive metotlu bir çalışmayla sağlanabilir. Yüzücüler arasında yapılan bayrak yarışlarında bayrak sopası kullanılmaz. Bu yarışlar, hakemlerin dikkatli gözleri önünde yapılır. Yüzücü, takım arkadaşını yüzme havuzunun kenarında bekler ve arkadaşı havuzun duvarına dokunur dokunmaz suya atlar. Daha önce atlayacak olursa, yarışma dışı bırakılır.
Pist üzerinde yapılan bisiklet yarışlarında değişmenin kurallara uygun olabilmesi için, değiştiren yarışçı, takım arkadaşının sırtına ya da omzuna dokunmak zorundadır.