Ayet’el-Kürsi, Kur’an-ı Kerim’de, Bakara Suresi’nin 255. ayetidir. İçinde Kürsî kelimesi geçtiği için Ayet’el-Kürsî diye dlandırılmıştır. Kur’an ayetlerinin en yücelerindendir. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v):
“Günlerin seyyidi Cuma, sözlerin seyyidi Kur’an, Kur’an’ın seyyidi Bakara Suresi, bu surenin seyyidi de Ayet’el-Kürsî’dir” buyurmuştur. Bu mübarek ayetlerin Arapça ve Türkçe meali şöyledir:
Bismillahirrahmanirrahim
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
“Allah, O’dur ki kendisinden başka bir ilah yoktur. O hay ve kayyumdur. Dalgınlık ve uyku onu tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan yanında kim şefaat edebilir? (O) önlerinde ve arkalarında ne varsa (hepsini) bilir. (Yaratılmışlar) O’nun ilminden (yine) O’nun dilediği kadarından başka hiç bir şey kavrayamazlar. (Allah’ın) kürsî-si yeri ve gökleri kaplamıştır. Onları (yani yer, gök v.s. her şeyi) koruyup gözetmek O’na ağır gelmez. O, öyle ulu, öyle azametlidir.”
Ayet’el Kürsî de geçen Kürsî kelimes üzerinde Kelâm alimleri çeşitli görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu, mahiyetini ancak Allah’ın bileceği bir kudret ve saltanatı temsil eder.
Ayet’el Kürsî’yi okumak çok sevaptır. Peygamberimiz: Bir kimse her farz namazın ardından Ayet’el Kürsî’yi okursa, onu cennete girmekten, ölümden başka bir şey men etmez.
(Yani ölünce doğru cennete girer) buyurmuştur. Bir başka hadislerinde de “Ayet’el-Kürsî’yi kim yatağına girerken okursa Allah onu kendi hanesi ile, komşusunun hanesi ve daha etrafında bir kaç hane üzerine emin kılar”