Malazgirt savaşından sonra Anadolu’da kurulan ilk müslüman Türk devletidir. 1077 yılında Süleymanşah tarafından kurulmuş, 1308 yılında Moğollar tarafından yıkılmıştır.
Devlet Süleyman şahtan sonra oğlu Kılıç Arslan’ın yönetimine geçti. I. Kılıç Arslan kısa zamanda ülkesinin sınırlarını genişleterek, büyük başarılar gösterdi. 500 bin kişilik ilk haçlı ordusunu Eskişehir ovasında yenilgiye uğratarak Türk-İslâm tarahine unutulmaz bir zafer kazandırdı. Daha sonra gelen üç haçlı ordusunu da darmadağın bir hale getirdi. Konya’yı başkent yaptı. Nice savaşlar ve zaferlerden sonra Habur ırmağından geçerken boğulup, 1107 yılında vefat etti.
I. Kılıç Arslan’ın ölümünden sonra oğulları arasında anlaşmazlıklar çıktı. Bundan yararlanan BizanslIlar birçok şehir ve kaleyi ele geçirdiler. Nihayet I. Mesut babasının yerine geçip hükümdar oldu. Haçlılarla uzun savaşlara girdi. Selçuklu devletini eski gücüne kavuşturdu. Kırk yıl kadar hükümdarlık yaptı. Ölünce yerine oğlu II. Kılıç Arslan geçti.
II. Kılıç Arslan da kudretli bir hükümdardı. BizanslIlarla yapılan savaşlarda onları mağlup etti. Eskişehir ve Kütahya çevresini ele geçirip, Ege denizi kıyılarına kadar ulaştı.
Ölümünden sonra I. Gıyaseddin Keyhüsrev daha sonra İzzeddin Keykâvus ve nihayet Alaaddin Keykubat hükümdar oldular. Alaaddin Keykubat Anadolu Selçuklu Devleti’nin en değerli sultanlarından biriydi. Devrinde büyük bir huzur ve mutluluk yaşandı. İçte ve dışta nice başarılar kazanıldı. Konya, dünyanın parmakla gösterilen başkentlerinden biri oldu.
Bütün bir Anadolu mimari eserlerle süslendi.
1237 yılında Alâaddin Keykubat zehirlenerek şehit edilince yerine oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev sultan oldu. Zamanında ülke önce duraklama sonra gerileme yaşadı. Moğollar devleti sarsmaya başladı.
II. Mesud’un 1308 yılında ölmesiyle Anadolu Selçuklu Devleti tamamen yıkıldı. Moğollar 200 bin kişi öldürmüş, Anadolu’yu harebeye çevirmişlerdi.