Hicri yılbaşı nedir ve Hicri yılbaşı 2020 ne zaman? İşte Hicri yılbaşı anlamı ve hicri yılbaşı hangi gün 2020 hakkında bilgi.
Dünya’da geçerli olan 2 çeşit takvim vardır. Bu takvimlerden biri Miladi diğeri ise Hicri takvimdir. Miladi takvim Hz İsa’nın doğumunu başlangıç alır. Hicri takvim ise Peygamber Efendimiz Hz Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç olarak alır.
Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye “Hicri Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, “Hicri-Kameri Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir.
Hicrî sene de mîlâdî ve rûmî târihler gibi 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Kameri olarak 1 Muharrem Hicri Yılbaşıdır. Yani İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Tekrar belirtmek gerekirse, Hicri takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1. günüdür. Muharrem ayını, Safer, Rebiyülevvel, Rebiyülâhır, Cemaziyelevvel, Cemaziyelâhir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce ayları takip eder.
HİCRİ YILBAŞI 2020 NE ZAMAN?
Hicri yılbaşı ve Muharrem ayı bu sene 20 Ağustos Perşembe günü idrak edilecek. Yani 20 Ağustos 2020 Perşembe Hicri Yılbaşı‘dır.
“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyam, 202; Ebu Davud, Savm 55; Tirmizi, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahi feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.
Kameri aylardan Muharremin onuncu günü Aşure günüdür. Bu gün oruç tutmak sünnettir (Serahsi, el-Mebsut, III, 92). Rasulüllah (s.a.s.) aşure gününde oruç tutmuş ve oruç tutmayı tavsiye etmiştir (, Buhari, Savm, 69). Rasulüllah (s.a.s.) başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam 202-203; Ebu Davud, Savm 55; Tirmizi, Savm, 40).
Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin aşure gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz? “ diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Beni İsrail’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Musa o gün oruç tuttu.” dediler. Rasulüllah da (s.a.s.) “Ben Musa’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını emretti (Buhari, Savm 69; Müslim, Sıyam, 127).
Ancak, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Yahudilere muhalefet için ertesi sene Aşure orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebu Davud, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.