Kelime manası itibarıyla “Ziyaret” demek olan umre, İslâmda Hac zamanı dışında yapılan Kâbe tavafı ve Safa ile Merve denilen iki tepe arasında say etmektir. Böyle bir ziyaretin belirli bir vakti yoktur. Ne zaman istenirse yapılabilir. Ancak Arefe günü ile Kurban Bayramı’nın dört günü içinde yapılması mekruhtur.
Umreye “Hacc-ı Asgar” yani Küçük Hac denilir. Sevabı pek büyük olan Sünnet-i Müekkede bir ibadettir.
Umre yapmak için niyet edilip ihrama girilir. Telbiyeye devam edilerek Mekke’ye ulaşılır. Kâbe tavaf edilir. Sonra Safa ile Merve tepeleri arasında say edilir. Nihayet saç tıraşı ettikten sonra ihramdan çıkılır.
Umrenin rüknü Kâbe’yi tavafın ilk dört şavtıdır. Daha sonraki üç şavt, Safa ile Merve arasındaki yedi defa gidip gelme ve saçları traş ettirme umrenin vaciplerindendir.
Kâbe’yi ziyaret çok önemli ve büyük bir ibadet sayıldığından gücü yeten müslümanların Hac yaptıkları gibi zaman zaman da Umre yapmaları tavsiye edilmiş, Sevgili Peygamberimiz de sık sık Umre yapmışlardır. Bir hadis-i şerif-de: “Ramazan ayında yapılan bir umre bir hacca bedeldir. (Sevabı çok fazladır)” buyurulmuştur.