Teyemmüm, su bulunmadığı veya suyu kullanmaya güç yetmediği zaman, toprak veya toprak cinsinden bir şeyle abdestsizlik hâlini gidermektir. Diğer bir ifade ile Teyemmüm, su bulunmadığı veya suyu kullanma imkanı olmadığı (suyun veya havanın çok soğuk olduğu, su kullanılması halınde mevcut bir hastalığin şiddetleneceği) durumlarda temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri sürüp kolları ve yüzü mesh etmek suretiyle yapılan, abdest ve gusül yerine geçen özel bir temizliktir. Toprak yerine taş, kum, çakıl, tuğla, kiremit gibi maddelerle de teyemmüm yapılabilir.
Teyemmüm, su bulununcaya veya kullanma imkanı doğana kadar abdest ve gusül yerine geçer. Guslü ve abdesti bozan durumlar teyemmümü de bozar. Ayrıca su bulunduğunda ya da suyu kullanmaya engel durumlar ortadan kalktığında teyemmüm bozulur.
Teyemmüm abdesti nasıl alınır
1. Temiz bir toprak ya da toprak cinsinden bir şey bulunur.
2. Eldeki yüzük çıkarılır. Kollar sıvanır.
3. İki el, parmaklar açık bir şekilde beraberce toprağa vurulur. Bu sırada niyet edilir. Teyemüm abdesti niyeti: “Niyet ettim Allah rızası için teyemmümle temizlenmeye” veya “temizlenmek niyetiyle teyemmüm almaya” yahut da “namaz için teyemmüm almaya” diye niyet edilebilir.
4. Eller toprağa değdikten sonra ileri-geri oynatılır, sonra kaldırılıp birbirine vurularak ya da üflenerek tozu giderilir.
5. Elinin iki avucu ile yüzünü bir kere mesh eder. Eli, yüzünün iğne ucu kadar yerine değmezse, teyemmüm yapılmış olmaz. Yüzü tam mesh edebilmek için, avuçlar açık ve dört parmak birbirlerine yapışık ve iki elin ikişer uzun parmaklarının uçları birbirlerine değmiş olarak, avuç içleri saç kesimine koyup, çeneye doğru yavaşça indirilir. Parmaklar yatay vaziyette alnı, göz kapaklarını, burnun iki yanını ve dudakların üzerlerini ve çenenin yüz kısmını iyice sığamalıdır. Bu esnada avuç içleri de yanakları sığar.
6. Elin iki avucu tekrar toprağa sürüp, birbirine çarparak, tozu toprağı silkeledikten sonra, önce sol elle sağ kol, sonra da sağ elle sol kol parmak uçlarından başlamak suretiyle dirseğe kadar içi ve dışı meshedilir. Dirseğe doğru giderken dört parmakla kolun dışı meshedilir; geri getirirken de avucun içiyle kolun iç kısmı meshedilir.
Not: Abdest ve gusül için teyemmüm aynıdır.
Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır Video