Tavaf namazı nerede kılınır

Tavaf namazının Makâm-ı İbrahim’de kılınması efdal olmakla birlikte, tavaf edenlere eziyet vermemek bakımından imkân nisbetinde Harem’in içinde uygun bir yerde kılınması da mümkündür (Kâsânî, Bedâi‘, II, 148). Buna da imkân bulunamazsa bu namaz, Harem’in dışında da kılınabilir. Bu itibarla tavaf namazını Makâm-ı İbrahim’de kılmaya çalışarak tavaf edenlere engel teşkil etmekten sakınılmalıdır.

Tavaf namazının kesinlikle ‘Harem Bölgesi’ içinde kılmalıdır. Ancak, mutemir adayı; hiçbir şekilde namaz kılabileceği bir yer bulamazsa namaz kılma yükümlülüğünden kurtulur!

Tavaf namazı kılmayı unutan kişi ne yapmalıdır?

Tavaf namazını kılmayı unutan kişi; gerçekleştirmekte olduğu ibadeti tamamladıktan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında namazını kılabilir.

Namaz kılmadığını hatırlayan kişi; o an sa’y yapıyorsa; sa’yı yarıda bırakıp, tavaf namazını kıldıktan sonra sa’y yapmaya kaldığı yerden devam edebilir.

Mutemir adayı; namaz kılmayı unuttuğunda artık çok geçse yani Mekke sınırlarından çoktan çıkmışsa geri dönmek onu sıkıntıya sokmayacaksa geri dönerek namazını kılmalıdır. Geri dönmesinin imkansız ya da imkansıza yakın olduğu durumlarda ise bulunduğu yerde tavaf namazını kılabilir.

Mutemir adayının tavaf namazını kılmadan ölmesi durumunda ölen kişinin en büyük oğlu; onun yerine kaza namazı şeklinde tavaf namazını kılabilir.

Tavaf Namazı Nasıl Kılınır?

Tavaf namazı, sabah namazı gibi iki rekattan oluşmaktadır.

Tavaf yapıldıktan sonra ilk rekatta,

  • Fatiha,
  • Kafirun suresi okunmalıdır.

İkinci rekatta ise,

  • Fatiha,
  • İhlas suresi okunmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz