Allahu Teâlâ; “Allah ve melekleri Peygambere çok salavât getirirler. Ey mü’minler! Siz de ona çokça salât ve selâm getirin.” (Ahzâb 33/ 56). Buyurur. Allahu Teâlâ bu ayet-i kerimede, kendisinin ve meleklerin Rasul-i Ekrem’ine salavât getirdiklerini hatırlattıktan sonra, kullarına hitaben, ona bizim gibi sizde selâtü selâm getirin, saygıların en yücesi ile onu yâd edin, buyurmaktadır. Rasûlüllah (sav) de: “…Bana salâtü selâm getiriniz. Zira nerede olursanız olun sizin selâtü selâmınız bana ulaşır.” (Ebû Dâvûd). buyurdu. Kısaca ifade edecek olursak:
• Rasul-i Ekrem Efendimizde çokça salâtü selâm getirebilmek için onu çok sevmek gerekir. Zira insan sevdiğini dilinden düşürmez; onu her fırsatta anar.
• Hz Peygamber’e Âhirette en yakın, şefaatine en lâyık kimseler, O’na en çok salâtü selâm getirenlerdir. (Tirmizi)
• Cuma günü Peygamberimiz (sav)’e daha fazla salâtü selâm göndermeye gayret etmeliyiz. (Ebû Dâvûd)
• Yanında Rasûlüllah (sav)’in adı anıldığı halde O’na salâtü selâm getirmeyen kimse cimri sayılmıştır. (Tirmizi)
• Duaya önce Allah’a hamd ederek başlamalı, sonra Peygamber (sav)’e salâtü selâm getirmeliyiz. (Tirmizi)
Dünya hayatında kendisine saygı duyduğumuz bir insanın bize itibar göstermesi, verdiğimiz veya gönderdiğimiz selâmı alması bizi ne kadar sevindirir! Gönderdiğimiz selâmı almak suretiyle bizi şereflendiren zâtın Peygamber Efendimiz olduğu tasavvur edilince, bu bizim için ne büyük saadet olur! O’nun pak ruhuna sunulan salavât-ı Şerifelerin bizzat kendisi tarafından alındığını bilmek, bu naçiz ümmet için şereflerin en büyüğü, bahtiyarlıkların en yücesidir. Bu sebeple her fırsatta Rasul-i Ekrem Efendimiz’e salâtü selâm getirilmelidir. Bu hususta kesinlikle cimrilik yapılmamalıdır.
Peygamberimize Salavat Nasıl Getirilir?
– Aleyhisselam
– Aleyhissalatu vesselam
– Sallallahu aleyhi ve sellem
– Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed
– Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim