Kur’an-ı Kerim’in sûrelerinin sayısı 114’tür. Sûrelerin ilki Fâtiha-i şerife, sonuncusu da Nâs sûre-i celilesidir. En uzun sure; bakara suresi, en kısa sure; kevser suresidir.
Yüce Kur’an’ın ayetlerinin sayısı hakkında ihtilaf vardır. Yani Kur’an ayetlerinin sayısı hakkında ulema arasında farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bu farklılığın bazı sebepleri vardır. Bunlar; bazı âlimlerin Kur’an’da ayet sonu olarak kabul ettiği yerleri diğerlerinin kabul etmemesi, sure başlarında yer alan besmelelerin ve Yâ-Sîn, Hâ Mîm, Elif-Lâm-Râ gibi hurûf-u mukattaa’nın müstakil birer ayet sayılıp sayılmaması, mushafta tek ayet olarak yer alan bazı ayetleri bir kısım alimin iki veya üç ayet olarak kabul etmesi vs. dir.
Basra, Kûfe, Mekke ve Medine ekolüne mensup âlimler, Kur’an’daki ayet sayısı konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir.
İlk Medinelilerden İmam Nâfi’ye göre Kur’an 6.217, sonraki Medinelilerden Şeybe İbn Nisah’a göre 6.214, Ebû Cafer’e göre 6.210 ayettir.
Ayet sayısı Mekkelilere göre 6.219 veya 6.220,
Şamlılara göre 6.220,
Basralılara göre 6.205,
Kûfelilere göre de 6.236 ayettir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetya göre; Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur’ân da 6236 âyet vardır. Diğer sûrelerin başlarındaki âyetler, sûreleri birbirinden ayırmak için konulmuştur, o sûreden birer âyet değildir.
Kur’an nedir?
Kur’an, sözlükte “toplamak ve ilave etmek” anlamlarına gelir. Istılahta ise Kur’an, Allah tarafından Resûl-i Ekrem’e Cibrîl-i emin vasıtasıyla indirilip, mushaf-ı şeriflerde yazılmış ve Peygamber Efendimiz’den zamanımıza kadar tevâtür şeklinde nakledilegelmiş olan âyetlerin bir arada bulunduğu kitaptır. Bu âyetlerden her birine de Kur’an denilebilir. Çünkü âyetler, birçok hüküm ve olayı kendisinde toplamaktadır.