Öncelikle Cuma namazı için Rabbimiz’in daveti vardır. Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim’de;
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn.
Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. (Cuma 62/ 9)
Peygamberimiz (sav) de: “Günlerinizin en hayırlısı Cuma günüdür.” (Ebû Dâvûd). İfadesi vardır. Cuma günü müslümanlar için, haftanın en önemli günü sayılır. Her milletin kendine göre kutsal bir günü vardır. Mesela Yahudiler Cumartesi, Hıristiyanlar Pazar gününü kutsal kabul ederler. Bunlara karşılık Yüce Allah müslümanlar için Cuma gününü seçmiştir.
Cuma gününü değerli yapan da, ibadetler için de büyük öneme sahip olan Cuma namazının o gün kılınmasıdır. Müslümanlar Cuma namazı kılmak için bir araya gelirler. Birbirleriyle tanışır ve görüşürler. Böylece aralarında dostluk artar. Birlik ve beraberlik bağları pekişir. Bunun sonucu olarak içlerindeki iyi insanlar sayesinde bir kısmının duası kabul edilir, bir kısmının günahı bağışlanır. Cuma gününü önemli kılan sebeplerden bir kısmı şöyledir:
• Hz. Âdem Cuma günü yaratıldı.
• Hz. Âdem Cuma günü cennete konuldu.
• Hz. Âdem Cuma günü cennetten dünyaya indirildi.
• Hz. Âdem’in tövbesi Cuma günü kabul edildi.
• Kıyamet Cuma günü kopacak
• Cuma gününe üstünlük kazandıran hususlardan biri de duaların kabul edildiği bir vaktin bu günde bulunmasıdır.