Yüce kitabımız Kuranı Kerim’de Anne baba ile ilgili ayetleri bu sayfada derledik. İşte Kuranı Kerim’de geçen Ana baba ile ilgili ayetler.
17/23. Rabbin, yalnız kendisine tapmanıza ve ana-babaya iyi davranmanıza hükmetmiştir. Eğer ikisinden biri veya her ikisi senin yanında kocayacak olursa, onlara “Öf!” bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle. 24. Onlara acıyarak alçak gönüllülük kanatlarını ger ve: “Rabbim! Küçükken beni büyüttükleri gibi, Sen de onlara acı” de.
6/151. De ki: “Gelin, size Rabbinizin haram kıldığı şeyleri anlatayım. O’na hiç bir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya iyi davranın. Yoksulluktan korkarak çocuklarınızı öldürmeyin; -sizin ve onların rızkını Biz veriyoruz-. Kötülüğün gizlisine de, açığına da yanaşmayın. Allah’ın haram kıldığı cana -haksız yere- kıymayın. Düşünün diye Allah bunları size öğüt vermektedir.
31/14. Biz insana, ana-babasını tavsiye etmişizdir. Annesi onu güçsüzlükten güçsüzlüğe uğrayarak karnında taşımıştı. Çocuğun sütten kesilmesi ise iki yıl sürer. “Bana ve ana-babana şükret!” diye ona öğütte bulunmuşuzdur. Dönüş Banadır. 15. Ey insanoğlu! Ana-baban, seni körü körüne Bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme dünya işlerinde onlarla güzel geçin; Bana yönelen kimsenin yoluna uy; sonunda dönüşünüz Banadır. O zaman yaptıklarınızı size bildiririm.
46/15. Biz insana, ana-babasına karşı iyi davranmasını tavsiye etmişizdir, zira annesi onu (karnında) güçlükle taşımış ve güçlükle doğurmuştur. Taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürer. Sonunda (büyüyüp) olgunlaşıp da kırk yaşına varınca: “Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve Senin hoşnut olacağın yararlı işler yapmamı sağla; soyumu da iyi (insanlar) yap. Ben Sana yöneldim; ben kendini Sana verenlerdenim” der.
14/41. “Rabbimiz! Hesabın görüleceği günde, beni, ana-babamı ve inananları bağışla”.
29/8. Biz insana, ana-babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Eğer ana-baba, bir şeyi körü körüne Bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, o zaman onlara itaat etme. Dönüşünüz Banadır. Yaptıklarınızı size bildiririm.
2/83. israiloğullarından, Allah’tan başkasına tapmayacaklarına; ana-babaya, yakınlara, yetimlere ve düşkünlere iyilik edeceklerine; insanlara güzel söz söyleyeceklerine; namaz kılacaklarına ve zekatı vereceklerine dâir sağlam söz almıştık. Sonra -pek azınız dışında- hep döndünüz. Sizler zaten döneksiniz.
4/36. Allah’a tapın, O’na hiç bir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, yakınlara, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalana ve elinizin altında bulunanlara (kölelerinize) iyi davranın. Doğrusu, Allah kendini beğenip böbürlenenleri sevmez.
9/113. Cehennemlik oldukları anlaşıldıktan sonra, Allah’a ortak koşanlar için bağışlanma dilemek, -kendi yakınları da olsa- Peygamber’e ve inananlara yaraşmaz. 114. İbrahim’in babasına bağışlanma dilemesi, sadece ona vermiş olduğu bir sözden ötürü idi. Onun Allah’ın düşmanı olduğunu anlayınca, ondan uzaklaştı. İbrahim çok içli ve yumuşak huylu idi.
9/23. Ey inananlar! inkârcılığı inanmaya tercih ettikleri sürece babalarınızı ve kardeşlerinizi dost edinmeyin. Kim onları dost edinirse, işte onlar zalimlerdir. 24. (Ey Muhammed!) De ki: “Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, akrabanız, elde ettiğiniz mallar, durgun gitmesinden korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden evler size Allah’tan, Elçisi’nden ve O’nun yolunda cihat etmekten daha sevimli ise, Allah’ın buyruğu gelene kadar bekleyin. Allah, yoldan çıkan toplumu doğru yola koymaz.