Dînimiz temizliğe büyük önem vermiştir. Yüce Peygamberimiz bîr çok hadisinde temizliği emretmiş, saç, sakal, el, ağız, kulak gibi azalarımızı daima temiz tutmamızı bildirmiştir.
Abdest almak da en büyük temizlik sayılır. Günde bir kaç defa abdest alan bir insan şüphesiz ki tertemiz olacaktır. Abdest almak; namaz kılmak, Kur’an-ı Kerimi elle tutmak, Kâbeyi tavaf etmek için farzdır. Sevabı çok fazla olan bu ibadetin bütün müslümanlar tarafından iyice öğrenilmesi gerekir.
Abdestin dört farzı vardır; bunlar:
1) Elleri dirsekleriyle beraber yıkamak,
2) Yüzü alından itibaren yıkamak,
3) Başın dörtte birini ıslatıp meshetmek,
4) Ayakları topuklarıyla beraber yıkamak.
Bunların haricinde abdestin sünnetleri, mekruhları vardır. Kaidelerine uygun bir abdest şöyle alınır.
Abdest almak isteyen kimse mümkünse kıbleye döner. Bir yere oturur ve önce euzü-besmele çekerek abdest almaya niyet eder.
“Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” der. Sonra ellerini, parmaklarının arasını da güzelce oğuşturarak üç defa yıkar. Sağ eline su alarak üç defa ağzını çalkalar. Mümkünse dişlerini fırçalar, yahut parmaklarıyla oğalar. Sonra yine sağ avcuna su alıp üç kere burnuna çeker, sol eliyle burnunu güzelce temizler.
Yüzünü de üç defa yıkadıktan sonra önce sağ, sonra sol kolunu dirsekleriyle beraber üçer kere yıkar.
Yine sağ avcuna su alıp başının en az dörtte birini veya tamamını mesheder.
Islak ellerinin küçük yahud şehadet parmaklarıyla sağ ve sol kulağının içini, dışını, geri kalan üç parmağının dışıyla da ensesini mesheder.
Sıra ayaklarını yıkamaya gelmiştir. Önce sağ ayağını, parmaklarının arasını da güzelce oğuşturarak, topuklarıyla beraber yıkar, sonra da aynı şekilde sol ayağını lıkar ve abdestini bitirir.
Her aza yıkanırken çeşitli dualar okumak da sünnettir. Abdest dualarını bilmeyenler Amentüyü okuyabilirler, bol bol şehadet getirebilirler.
Abdestini bitirenlerin hemen kurulanmaları ve bu esnada Kadr suresini okumaları da çok sevaptır. Sünnetine uygun bir abdest almak için bütün bu şartlara titizlikle uyulması gerekir.
Vücudumuzdan büyük veya küçük pislik çıkması, kan, irin gibi kirli suların akması, ağız dolusu kusmak, ağızdan kan gelmesi, yatarak veya bir yere dayanarak uyumak, bayılmak, yellenmek, sarhoş olmak abdesti bozan şeylerdir.
Abdestli gezmek çok sevaptır. Abdestli olan insanlar kolay kolay kötülük işlemezler. Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde:
“Bir kimse hakkıylja abdest alırsa, tırnağının altlarına Kadar her taraftan günahları dökülür.” buyurmuştur.
ABDEST NASIL ALINIR?
Abdest, almaya başlamadan önce “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet ederiz.
“Eûzübillahimineşşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim” Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.
Mazmaza: Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.
İstinşak: Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.
Yüzü Yıkama: Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.
Sağ Eli Yıkama: Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.
Sol Eli Yıkama: Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.
Başı meshetme: Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.
Kulakları yıkama: Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.
Boyuna Mesh Etme: Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.
Sağ ayağı yıkama: Sağ ayak, parmaklardan başlayarak topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.
Sol ayağı yıkama: Sonra sol ayak, parmaklardan başlayarak topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.
ABDEST NASIL ALINIR VİDEO