Zeyd Bin Harise isimli bir çocuk, köle olarak Peygamberimizin hanımı Hz Hatice’ye verilmiş. O da Zeyd’i Peygamberimize bağışlamıştı. Alemlere rahmet olan Resulullah Zeyd’i azat etmiş, üstelik onu evlatlık olarak kabul ettiğini duyurmuştu. Zeyd bir köle iken hür olmuş, daha sonra kendisini arayıp bulan babasının yanına bile gitmeyerek Peygamberimize olan sonsuz bağlılığını ifade etmişti.
Resulullah, İslam’ın insan haklarına gösterdiği saygıyı ifade için azadlı bir köle olan Hz Zeyd ile Mekke’nin en şerefli kabilelerinden üstelik halasının kızı Hz Zeynebi evlendirmek istedi. Tarafların karşılıklı rızaları ile Peygamberimizin evlatlığı Zeyd, Hz Zeynep’le evlendi. Ne var ki bir türlü geçinemediler. Huzursuzlukları her geçen gün artıyordu. Zeyd, hanımının davranışlarına tahammül edemiyordu. Bunu sık sık Peygamberimize anlatıyor, bir hal çaresi bulmasını rica ediyordu. Resulullah onların aralarını düzeltmek için elinden gelen gayreti gösterdi. Fakat bir netice alınamadı. Sonunda Hz Zeyd, Zeynebi boşamak zorunda kaldı. Bunun üzerine Cenab-ı Allah’ın Ahzab Sûresin’ndeki mübarak ayetleri nazil oldu; bu ayetlerde: “Resülüm halk alışkın olmadığı ile karşılaşırsa tepki doğurur diye halktan korkuyorsun. Halbuki Allah, kendisinden korkmana daha lâyık ve hak sahihidir. Zeyd Zeynep’ten alakasını kestikten ve onu boşadıktan sonra seninle onu (Zeyneb’i) evlendirdik. Ta ki hanımlarını boşamış evlatlıklarının hanımlarıyla evlenmekte, mü’minler zorluk çekmesinler. Allah’ın emri takdir edilmiştir. Allah’ın, Peygamberine farz kıldığını yapmakta Peygambere hiç bir mani yoktur.” buyuruluyordu.
Peygamberimiz Allah’ın emriyle Hicretin 5. yılında Hz Zeyd’in boşadığı, Hz Zeynep’le evlendi. Hz Zeynep o zaman 36 yaşında orta yaşlı bir kadındı.
Resulullah’la evlenince Hz Zeynep Binti Cahş, bambaşka bir kadın oldu. Son derece itaatkar, ibadeti ve ilmi seven, Resulullah’ın gönlünü kazanmak için çeşitli fedakarlıklara katlanan bir hanım haline geldi. Hz Aişe O’nun hakkında: “Hanımlar içinde din bakımından herkesten hayırlı idi. Yüce Hakka karşı takvası çoktu. Sözlerinde çok doğru idi. Akrabalarına iyilik yapmayı ve onları ziyaret etmeyi severdi. Fakirleri ve zayıfları korur, onlara bolca sadaka dağıtırdı. Sadaka işinde herkesten ileri idi.” buyurmuştur.
Gerçekten Peygamberimiz de bir Hadislerinde: “Ben ebedi aleme göçtükten sonra içinizden ilk önce gelip bana kavuşacak olan eli en uzun olanınızdır.” buyurmuştu. Buradaki “Eli uzun” tabiri cömert olan manasına geliyordu. Gerçekten Peygamberimizin vefatından sonra ilk vefat eden hanımı Hz Zeynep Binti Cahş olmuştur.
Yüce Allah mü’minlerin annesi Hz Zeynep’ten razı olsun.