Akıncılar, Osmanlı Devleti’nde 1595 yılına kadar devam eden atlı bir askeri sınıftılar. Büyük bir disiplin içinde hareket eder, düşman ülkelerine öncü kuvvetler olarak girerlerdi. Vazifeleri, arkadan gelecek olan asıl orduya yol açmak, onlara yiyecek kaynakları tesbit etmek, yol güvenliğini sağlamak ve asıl önemlisi düşman memleketlerinde panik uyandırarak oralar hakkında gizli bilgileri ele geçirmekti.
Komutanlarına, Akıncı Beyi denilirdi. İlk Akıncı Beyi Evronos Bey’dir. Evronos Bey; Süleyman Paşa ve I. Murat zamanında Rumeli seferlerine katılmış, büyük başarılar kazanmıştır. 110 yaşında vefat ettiği söylenen bu büyük kahraman Var-dar Yenicesi denilen yerde gömülüdür. Sülalesinden gelenler de Akıncı olarak görev yapmışlardır.
Osmanlı Tarihinde ünlü Akıncılar yetişmiştir. Bunlardan Mihaloğlu, Turhan Bey ve Malkaçoğlu’nun şöhreti zamanımıza kadar ulaşmıştır.
Akıncılar gözü pek, cesur ve kahraman askerlerden oluşurdu. Elde ettikleri gelirlerle geçinir, devlete yük olmazlardı. Aralarında toprak sahibi olanlar hemen hemen yok gibiydi.
“Akıncılar geliyor!” dendiğinde düşmanlar büyük bir korkuya kapılırdı. Ancak onlar, ele geçirdikleri yerlerin ahalisine asla zulmetmez, neticede düşman bile onlardan memnun kalırdı.
Yahya Kemal Beyatlı Akıncı şiiri sözleri
Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik;
Bin atlı, o gün dev gibi bir orduyu yendik
Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!..
Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle…
Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan,
Şimşek gibi Türk atlarımn geçtiği yoldan.
Bir gün dolu dizgin boşanan atlarımızla
Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla…
Cennette bugün gülleri açmış görürüz de
Hâlâ o kızıl hatıra titrer gözümüzde!..
Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik,
Bin atlı, o gün dev gibi bir orduyu yendik