Otomobil yarışı nedir

Otomobil yarışları, tecrübeli sürücülerin yönetimindeki çeşitli markalardan otomobillerin karşılaştırmasına olanak sağlar. Yarışmaların dengeli olabilmesi için, her yarış aynı sınıftan arabalar arasında düzenlenir. «Formül I» sınıfına giren araçlar, özel olarak yarışlar için yapılmıştır. «Formül II» ve «Formül III», seri imalâttan gelen arabaları içine alır.

Otomobil yarışları, otomobil yarış parkurlarında, özel yarış yollarında ve genellikle etaplı olarak, büyük yollarda yapılır. Sürat yarışlarında, belirli bir süre içinde alınan en uzun mesafe göz önünde tutulur. (Düz yol yarışlarında, hedefe en çabuk varan birinci sayılır.) ilk büyük hız rekorları Amerika Birleşik Devletlerinde, Tuzlu Göz kumsallarında kırılmıştır; burada, sürücüye yönünden şaşmamak olanağını sağlayan uzun, düz ve beyaz bir çizgi çizilmişti. 1970’te Bonnevilie’de, Grabelitch, saatte 1000 km’yi aşmayı başardı.

Otomobil yarış parkurlarında yapılan yarışlarda, arabalar, çıkış çizgisinin berisinde, pistin kenarına, bir başak görünüşünde dizilirler. Yarışçılar öbür tarafta bekler ve starterin tabancayla verdiği çıkış işareti üzerine otomobillerine koşarlar. Hemen motoru çalıştırır ve son hızla yarış yoluna fırlarlar. Uzun bir yarış süresince yarışçıların benzin almak, beslenmek, tekerlek değiştirmek ya da ufak tefek arızaları gidermek için birçok defa durmaları gerekir. Makinistler eline çabuk kişilerdir, zira onların işe karıştıkları süre içinde yarış devam etmektedir. Bu cehennemi süratle dönme, ancak, yarış yöneticisinin siyah – beyaz damalı bir bayrağı, sallamak suretiyle yarış yolunun tamamlandığını işaret etmesiyle son bulur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz