Bisiklet yarışları hakkında bilgi

Bisikletçilik özellikle Avrupa’da pek yaygın bir spordur. Bunun bir nedeni de bisiklet fiyatlarının her keseye uygun olmasıdır. Gençler, amatörler için düzenlenen yerel ya da bölgesel bisiklet yarışlarına katılabilirler. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan şampiyon bisikletçiler, bu gençler arasından yetişir.

Bisiklet yarışları iki kategoriye ayrılır. Düz yol yarışları, pist yarışları. Düz yol yarışlarının en basiti, ferdi yol yarışıdır. Bu yarışta varış çizgisini ilk geçen birinci ilân edilir (Paris-Roubaix ya da Milano – San Remo arasında düzenlenen bisiklet yarışlarında olduğu gibi). Etaplı yarışlar, çeşitli bölümlerden oluşan ve her bölümü ayrı bir günde yapılan uzun yol yarışlarıdır. Bu yarışlarda etapları birincilikle bitirenler ya da etapların zor bölümlerini ilk önce aşanlar, bunun için harcadıkları zamanlarından belirli ölçüde indirim yapılarak ödüllendirilirler. Birinciliği korumakta
olan yarışçı bir şeref mayosu (İtalya Turunda pembe mayo, Fransa Turunda sarı mayo) giyer ve bunu, bir başkası onu geçinceye kadar üstünde taşır. Saatli yarışlarda, her yarışçı için çıkış işareti verilir. Yarış yolunu en kısa zamanda bitiren birinci sayılır. Velodromlarda pist üzerinde takip yarışları (pistin karşılıklı iki yerinden başlamak ve yine başladıkları yerde bitirmek üzere tekler ve takımlar arasında yapılan yarış), sürat yarışları (1OOO metrelik mesafeyi önde bitirenin birinci sayıldığı bu yarışlarda yarışçılar bazen, birbirini engellemek için duraklama yaparlar), yarı mukavemet yarışları (motosikletli bir antrenörün ‘peşinde yapılan 10 km’lik yarış) düzenlenir. Olağanüstü ilgi gören bir yarış türü de Amerikan yarışıdır. İki kişilik takımlar arasında yapılan bu yarışta, yarışçı bir tur yaptıktan sonra, yarışı arkadaşına bırakarak dinlenir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz