Avrupa’yı Afrika’dan ayıran, Akdeniz’le Atlas okyanusunu birbirine bağlayan Cebelitarık boğazının iki yakasında iki sarp kaya yükselir. Bunlar, eskilerin «Herkül sütunları» dedikleri Cebelitarık ile Septe kayalarıdır. Tekrar belirtmek gerekirse Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nu birleştiren, Avrupa ile Afrika kıtalarını ayıran boğazdır. Antik çağda Herkül’ün Sütunları olarak bilinirdi. Adını Tarık bin Ziyad’dan alan boğaz, 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde, en derin yeri ise -426 m’dir.
Yunan mitolojisinin kahramanlarından Herakles’i Lâtinler, Herkül diye adlandırmışlardı. Dediklerine göre, günün birinde Herkül kayaları yarmış ve eni 15 kilometreyi bulan Cebelitarık boğazını açmış! İkiye bölünen kayanın, 425 metre yüksekliğindeki bir parçası, yani Kalpe Avrupa’da, Abyla denilen öteki parçası da Afrika’da, Septe şehrinin yakınında kalmış. Eskiçağ dünyasının sınırları işte bu kayalardı.
Boğazdaki gidiş gelişleri denetlemek için iki yakada büyük sivil ve askerî limanlar kuruldu. Avrupa yakasında Cebelitarık ve Elcezire, Afrika yakasında da Septe ve uluslararası bir şehir olan Tanca. Herkül sütunlarının arasından, Atlas okyanusunun suları Akdeniz’e, Akdeniz’in suları ise Atlas okyanusuna doğru akar. Doğuya doğru olanı bir yüzey akıntısı, batıya doğru olanı da dip akıntısıdır.