İtalya’nın incisi Venedik şehri, uçsuz bucaksız bir lagünün veya bir deniz kulağının ortasındadır; Adriyatik denizinin kuzeyindeki bu lagün, Piave ile Po ırmaklarının taşıdığı alüvyonların birikmesiyle meydana gelmiştir.
Venedik Lagünü, İtalya’nın Veneto ilinde Venedik ve etrafında bulunan lagün. Venedik şehrinin bulunduğu ve Adriyatik Denizi’daki kapalı körfezi. Venedik dilindeki adı olan Laguna Veneta’nın “laguna” kelimesi Latince “lacus” kelimesiyle eşanlamlı olup “göl” anlamına gelmektedir.
(Lagün veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Ancak oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Bunlar, alçak kıyılardaki koy ve deltalardan oluşurlar. Koyun bir ucundan diğer ucuna doğru bir ok gibi uzanan şekillerdir.)
Dünyanın en garip yer şekillerinden biri sayılan ve nüfusu 100.000’i aşan Venedik, birbirinden 177 kanalla ayrılan ve 400 kadar köprüyle birbirine bağlanan 118 ada üstüne kurulmuştur. Şehrin caddelerinde ve ara sokaklarında yalnız yayalar dolaşabilir, gelen turistler arabalarını şehrin girişindeki garajlara bırakmak zorundadırlar. Şehir ulaşımı deniz taşıtlarıyla yapılır. Venedik’in sembolü sayılan gondollar, motorlu kayıklar, küçük vapurlar… Çöpler, bizdeki gibi kamyonlarla değil, çatanalarla toplanır. Tüccarlar mallarını vapurla taşır, cenazeler de, Büyük kanal’ı bir uçtan öbür uca aşarak San Michele şehir mezarlığına kadar giden bir vapurla kaldırılır. Sayısız özellikleri olan Venedik, anıtları, yapıları, karnavalları, yortuları, sayısız sanat eserleri ve nefis iklimiyle büyük bir turizm merkezi olduğu kadar bir ticaret ve endüstri şehridir.