Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası’ndan Suriye’ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Toroslar, Yurdumuzun en başta gelen sıradağlarıdır.
İkinci Jeolojik zamanda meydana gelen Toros dağları Türkiye’nin en önemli engebesidir.
Genellikle yüksek ve sarp kayalıklar çıplak doruklar halinde uzanan bu sıradağlarda yer yer hafif eğimli orman ve makilerle kaplı bölümlere rastlanır.
Bir kalker kütlesi olan Toros dağları dört bölüme ayrılır: Rodos adasının karşısında uzanan ve Akdenize dimdik inen Batı Toroslar; Çukurova bölgesinehakim 2000-3000 metre yüksekliğindeki Orta Toroslar; Çukurovanın güneydoğusunda uzanan Amanos dağları ile Suriye ovalarına hakim Anti toroslar Çam ormanlarıylakaplı olan Orta Toroslar, yaz aylarında kıyı ovalarından yaylaya çıkmazorunluluğu duyan halkın yerleşme yeridir.
Çok zengin maden yataklarıyla doluolan Toroslar üzerinde Mersinden Silifke dolaylarına geçerken iki büyük çukurdikkati çeker. Bu çukurlardan birine Cennet öbürüne Cehennem adı verilmiştir.İçinde bir akarsu ve ağaçlar bulunan Cennet çukurunda eski bir tapınağınizlerine rastlanır.
120 m. Derinliğindeki ürkütücü Cehenmem çukuruna ise eskiçağlarda günahkarların atıldığı söylenir.
Toros Dağları Türkiye’nin Hangi Bölgesindedir
Toros Dağları, Anadolu’nun güney kesiminde Akdeniz kıyıları yanı sıra uzandıktan sonra, doğuya doğru olan kolları Doğu Anadolu bölgesi içerilerine de sokulur. Büyük bir kısmı Akdeni zbölgesinde olan Toroso Dağlarının bir kısmıda Doğu Anadulu Bölgesinde yer alır. Toros Dağları başlıca şu bölümlere ayrılır:
Batı Toroslar. — Antalya Körfezi’nin iki yanında bulunan bu dağlar, kuzeyde Göller Yöresi’nde birbirlerine yaklaşıp sıkışırlar, batıdaki Teke Yöresi dağları ile doğudaki İçel Yöresi dağlarını meydana getirirler.
Orta Toroslar. — Taşeli Yaylası ile kuzeydoğudaki Uzunyayla arasında yükselirler. Doğrultuları güneybatı – kuzeydoğudur. Başlıca kütleleri batıdan doğuya doğru Bolkardağı (3.585 m.), Aladağ (3.734 m.), Tahtalı ve Binboğa dağlarıdır.
Doğu Toroslar. — Toroslar Uzunyayla yöresinin doğusunda yeniden yükselerek Doğu Toroslar’ı meydana getirirler. Bunlar artık Doğu Anadolu Bölgesi’ne ait dağlardır.
Amanos Dağları. — Toroslar’ın en dış sırasıdır. İskenderun Körfezi’nin doğu ucunda, güneybatı – kuzeydoğu doğrultusunda uzanırlar.
Güneydoğu Toroslar. — Doğu Anadolu Bölgesi’ni güneyden bir yay şeklinde kuşatan dağlardır, Batı ucunda Amanos dağlarına ulaşan bu dağlar, doğuda Van Gölü güneyindeki Hakkari yöresinde çok yüksek, geniş bir dağlık alan meydana getirir ki, burada Cilo Dağı’nın yüksekliği 4.168 metreye varır.