Ağrı Dağı (Kürtçe: Çiyayê Agirî), (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis, Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. 5.137 metrelik rakamıyla, Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı zirvesi 4 mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağdır.
Nuh’un gemisinin Tufan’dan sonra Ağrı dağının tepesinde oturduğunu öne süren efsanelerle Ağrı Kafdağı gibi bir masal havasına bürünmüştür.
Doğu Anadolu’da İran ile Ermenistan sınırlarının yakınında yükselen Ağrı dağının eski adı Ararat’tır. Yaz kış erimeyen karları ve doruğundaki buzul takkesiyle çok ihtişamlı bir görünüşü olan Ağrı, efsanelere konu olmuştur. Çeşitli dinlerden doğma bir çok efsanede Tanrı’nın gazaba gelerek yeryüzünü büyük bir tufana boğduğundan sözedilir. Bu tufan, sular altında kalmadık yer boğulmadık canlı bırakmayacaktı. Efsaneye göre Nuh peygamber bir gemi yapmış ve Tanrının kurtulmalarını istediği insanlarla hayvanları gemisine bindirmiş tufanın kırkıncı gününden sonra, Nuh’un gemisi Ağrı dağının tepesine oturmuş. 1952 de bu efsanevi teknenin kalıntılarını bulmak ümidiyle Ağrı da araştırmalar yapıldı, fakat hiç bir ipucu bulunamadı.
Ağrı dağının güney doğusunda 3925 metrelikte Küçük Ağrı dağı yer alır.