Sihir, sözlük anlamı olarak sebebi gizli olan şey demektir. Dini anlamıyla sihir, sebebi gizli olmakla beraber, gerçeğin aksine hayal edilen şarlatanlık ve hilekârlık yolunda cereyan eden herhangi bir şey demektir. Halk dilinde sihir denildiği zaman bu anlaşılır. Çünkü bunda hakkı batıl, batılı hak, hakikati hayal ve hayali hakikat diye göstermek vardır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de,
“İnsanların gözlerini sihirlediler.” (Araf 116),
“Sihirleri sayesinde ipleri ve sopaları onun hayalini büyüledi. Çünkü onlar gerçekten yürüyor gibi idiler.” (Taha 166) buyurulmuş ve sihir tarif edilmiştir.
Bununla beraber bazı gerçekler için iyi manada kullanıldığı da olur. Nitekim Peygamberimiz, “Muhakkak ki bazı güzel sözler sihirdir.” buyurmuştur.
Sihrin sayılamayacak kadar çeşitleri vardır. Bunları belirlemek kolay değildir.
Muhammed Hamdi Yazır şöyle diyor: Fahreddîn Râzî Tefsîr’inde sihrin sekiz çeşidini saymıştır ki özet olarak bunlar şunlardır:
1. Gildani sihir: Buna tılsım da denir. Gildaniler yıldızlara taparlar ve bu yıldızların kâinattaki olayları yönlendirdiğine, hayır ve şerrin, mutluluk ile bedbahtlığın bunlardan kaynaklandığına inanırlardı. İbrahim peygamber bunların bu batıl inançlarını düzeltmek için gönderilmiştir.
2. Evham sahiplerinin ve kuvvetli kişilerin sihirleri: Bunlara göre insanın ruhu terbiye ile kuvvetlenir ve tesir gücünü artırır. İdraki, gizli kapalı şeyleri algılayacak şekilde gelişir.
3. Ervah-ı ardiye, cinlerden yardım görme yoluyla yapılan sihirdir ki azaim ve cincilik dedikleri şey budur.
4. Tahayyülat, yani gözü yanıltmak ve el çabukluğu denilen sihir: Bunlara sihirden ziyade hokkabazlık ve şa’beze adı verilir. Bunun esası duyuları aldatmaktır. Bu tıpkı vapurda ve trende giderken sahili hareket ediyor gibi görmeye benzer. Buna gözbağcılık denir.
5. Aletlerden yararlanarak acayip şeyler göstermek suretiyle ortaya konan sihir: Firavun’un sihirbazları böyle yapmışlardır. Rivayete göre bunların ipleri; değnekleri civa ile doldurulmuş, altlarından ısı verilince veya güneşin etkisiyle ısınmaya başlayınca ipler ve değnekler hemen harekete geçip kaymaya ve yürümeye başlamıştır.
Fen ve teknolojinin gelişmiş olduğu günümüzde, konuya ilişkin örneklerin sayısı çoğaltılabilir.
6. Bir takım kimyasal maddelerin ve ilaçların kimyevî özelliklerinden yararlanılarak yapılan sihirlerdir.
7. Kalbi çelme suretiyle yapılan sihir: Sihirbazlar şarlatanlık yaparak, türlü türlü övünme ile kendim satarak muhatabını kendine çeker, bir ümit veya korku altında onun kalbini çeker, kendine bağımlı kılarak yapacağını yapar. İsm-i azam duasını bilirim der, cin çağrırım der, kimya bilirim der, icabında hünerden, sanattan, paradan, kudretten, nüfuzdan, kerametten bahseder ve karşısındakini dolandırır. Sihrin öteki türlerinin etkili olması da buna bağlıdır.
8. Koğuculuk, fitnecilik gibi el altından yürütülen gizli fitne ve tezvirat; akla hayale gelmez bozgunculuk, aldatmalar ile yapılan sihir: Halk arasında en yaygın olanı budur.
Buraya kadar saydığımız 8 kısım sihir iki esasta toplanır. Birincisi sırf yalan, dolan ve iğfal olan söz veya fiil ile etki yapan sihir, diğeri de az çok bir gerçeğin suistimal edilmesiyle ortaya konan sihirdir.