İyi veya kötü rüya görünce ne yapılır

İyi veya kötü bir rüya gördüğümüzde ne yapacağımızı Peygamber Efendimiz şöyle açıklamaktadır.

Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse, bilsin ki o Allah’tandır. Gördüğü rüyadan dolayı Allah’a hamdetsin ve rüyasını başkasına da söylesin. Hoşlanmadığı bir rüya gördüğünde ise bilsin ki bu şeytandandır. Bu durumda rüyanın şerrinden Allah’a sığınsın ve rüyasını kimseye söylemesin. Böyle yaparsa o rüya kendisine zarar vermez.

Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere güzel rüya gören kimse,

1. Buna sevinmeli,

2. Böyle bir rüya gördüğü için Allah’a hamdetmeli,

3. Rüyasını; kendisini seven, bilgili ve rüya yorumlamasını bilenlere anlatmalıdır.

İnsan, rüyada sevineceği bir şey görürse bilsin ki o Allah’tandır. Allah’tan olan rüya, ya bir müjdedir veya kendisini gafletten uyandırmak içindir, ya da ilerisi için bir uyarı niteliğindedir. Bu uyarı, onun hazırlıklı olması ve önceden gerekli tedbirleri almasına yöneliktir.

İnsan kendisi ile ilgili bir rüyayı bizzat gördüğü gibi başkası tarafından da kendisi hakkında rüya görülebilir.

Vahiy, peygamberin vefatı ile son bulmuştur, ancak gelecekte olacaklar rüya yoluyla haber verilir. Nitekim Peygamberimiz, vefatından önceki hastalığında şöyle buyurmuştur:

Benden sonra peygamberlikten sadece mübeşşirat = müjdeciler kalacaktır.” Yanındakiler sordu:

“Mübeşşirat nedir?” Peygamberimiz,

“Salih rüyadır.” diye cevap verdi.

Onun vefatından sonra artık peygamber haberleri kesilmiştir. Çünkü başka peygamber gelmeyecektir.

Doğru rüyayı, kötülüklerden arınmış ve ilahi feyze nail olmuş saf ve temiz kalpli mü’minler görebilir. Yalan söyleyenlerin, bozgunculuk yapan ve günaha dalanların rüyaları genellikle yalan hayallerden ibaret olur. Bu gibiler çok az doğru rüya görür, çünkü bunların kalpleri çoğu zaman şeytanın etkisi altındadır. Böyle kalplere gayb âlemine ait gerçekler yansımaz.

Sadece mü’minler değil, inancı olmayan kimseler de bazen doğru rüya görebilir. Nitekim Mısır hükümdarının gördüğü rüya ile zindanda Yusufun yanında bulunan iki kişinin rüyaları böyledir.

Kur’an-ı Kerim’de Yûsuf suresinde anlatıldığı üzere bu rüyalar, Yusuf (as.) tarafından yorumlanmış ve yorumlandığı gibi de çıkmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz