Fal, geleceği öğrenmek amacıyla bazı şeylerden anlam çıkarmaya, gelecekte olacak şeyleri anlamaya çalışmaktır. Diğer bir ifade ile Fal, yazgıyı, şans ve kısmeti anlamak, gelecekte olacakları öğrenmek ereğiyle kahve telvesi, iskambil kâğıdı, el ayası, bakla gibi şeylere bakarak anlam çıkarmak demektir.
Sadece gelecekte vuku bulacak olaylar değil, çalınan veya kaybolan bir şeyin yerinin haber verilmesi de falcılığın ilgi alanındadır.
İnsanoğlu, eski çağlardan beri görülmeyen ve bilinmeyen şeylere merak duymuş, özellikle kendi geleceği hakkında bilgi edinmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Falcılık, insanın gelecekle ilgili merakına cevap vermek amacıyla ortaya çıkmıştır.
Hemen her toplumda geleceği bildiğini iddia eden ve bu işi meslek hâline getiren kimseler olmuştur.
Fal çeşitlerinden bazıları şunlardır;
Yıldız falı, el falı, kum falı, kahve falı, bakla falı, su falı ve kitap falı.
Falcılık yasaklanmadan önce Araplardaki fal çeşitlerinden biri şöyleydi:
önemli bir işe teşebbüs edecek kimse bu işin sonunun hayırlı olup olmadığını anlamak amacıyla üç okla bunu belirlemeye çalışırdı. Okların birinde “yap”, diğerinde “yapma” yazılı idi. Üçüncü boştu. Kişi yapacağı işe karar verebilmek için bu oklardan birini çekerdi, yap çıkarsa niyetlendiği işi yapardı, yapma çıkarsa vazgeçerdi, boş çıkarsa çekim işini tekrarlardı.