Yüce kitabımız Kuranı Kerim’de Tanıklık ile ilgili ayetleri bu sayfada derledik. İşte Kuranı Kerim’de geçen Tanıklık ile ilgili ayetler.
70/33. (Namazı kılanlar) tanıklığı gereği gibi yapanlar(dır).
2/282. Ey inananlar! Birbirinize belli bir süreye kadar borçlandığınız zaman, onu yazın. Aranızdan bir yazıcı onu adaletle yazsın. Yazıcı, Allah’ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan çekinmesin. Hemen yazsın. Borçlu olan da yazdırsın. Rabbi Allah’a saygılı olsun. Yazıdan bir şey eksiltmesin. Eğer borçlu olan kimse aklı ermez, veya aciz, ya da yazdıracak durumda değil ise, velîsi adaletle yazdırsın. Erkeklerinizden iki tanık getirin, iki erkek yoksa, tanık olarak râzı olacağınız bir erkek ve -biri unuttuğunda diğeri ona hatırlatmak üzere- iki kadın olabilir. Tanıklar çağrıldıkları zaman kaçınmasınlar. Borç büyük veya küçük olsun, onu süresiyle yazmaktan üşenmeyin. Bu, Allah katında en doğru, tanıklar için en sağlam ve kuşkulanmanızdan en uzak olan davranıştır. Ancak, aranızda döndürdüğünüz ticaret peşin olursa, onu yazmamanızdan ötürü size bir sorumluluk düşmez. Alış veriş yaptığınızda da tanık tutun. Yazıcıya ve tanığa zarar verilmesin. Eğer zarar verecek olursanız, yoldan çıkmış olursunuz. Allah’a saygılı olun, Allah size öğretiyor. Allah herşeyi bilir. 283. Eğer yolculukta olup da (borç senedini) yazacak birini bulamazsanız, alınan rehin yeterli olur. Eğer birbirinize emanet bırakırsanız, kendisine emanet edilen kişi emaneti teslim etsin; Rabbi Allah’tan korksun. Tanıklığı gizlemeyin. Tanıklığı gizleyenin kalbi günah işlemiş olur. Allah işlediklerinizi bilmektedir.
4/135. Ey inananlar! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınız aleyhine de olsa, zengin veya fakir de olsa -ki Allah onlara daha yakındır-, Allah için şahitlik ederek adaleti ayakta tutun. Âdil olmanız konusunda heveslerinize uymayın. Eğer çarpıtırsanız veya aldırış etmezseniz bilin ki, Allah yaptıklarınızdan haberdârdır.
4/15. Kadınlarınızdan fuhuş işleyenler olursa, içinizden aleyhlerine dört şahit getirin, eğer bunlar şahitlik ederlerse, ölünceye kadar veya Allah onlara bir yol kılana kadar o kadınları evlerde göz hapsinde tutun.
24/13. Ona dört tanık getirmeleri gerekmez miydi? Madem ki tanık getirmediler, o hâlde bunlar Allah katında yalancıdırlar.
24/4. İffetli kadınlara zinâ isnad edip de, sonra dört tanık getiremeyenlere seksen değnek vurun; ebediyen onların tanıklığını kabul etmeyin, işte onlar yoldan çıkmış kimselerdir. 5. Ama bundan sonra tövbe edip düzelenler, bunun dışındadır. Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir. 6-7. Karılarına zinâ isnad edip de kendilerinden başka tanıkları olmayanların tanıklığı kendisinin doğru sözlülerden olduğuna Allah’ı dört defa tanık tutmasıyla olur. Beşincisinde, eğer yalancılardan ise Allah’ın lânetinin kendi üzerine olmasını diler. 8-9. Kocasının yalancılardan olduğuna Allah’ı dört defa tanık tutması, cezayı kadından savar. Beşincisinde, kocası doğrulardan ise kendisinin Allah’ın öfkesine uğramasını diler. 10. Ya Allah’ın size nimet ve rahmeti bulunmasa ve Allah tövbeleri kabul eden ve bilge olmasaydı (o zaman hâliniz nice olurdu)?
5/106. Ey inananlar! Birinizin ölümü yaklaştığında, vasiyet ederken, içinizden adil iki kimseyi; veya yolculukta iken size ölüm belası çatacak olursa, sizden olmayan iki kişiyi aranızda şahit tutun. Şüpheye düşerseniz, onları namazdan sonra alıkorsunuz ve: “Akraba da olsa, yemini hiç bir değere değiştirmeyeceğiz ve Allah’ın şahitliğini gizlemeyeceğiz, yoksa günah işleyenlerden oluruz” diye Allah’a yemin ederler. 10.7. Eğer bu şahitlerin günah işledikleri ortaya çıkarsa, bu öncekilerin aleyhlerinde bulundukları kişiler arasından başka iki kişi bunların yerine geçer ve: “Bizim şahitliğimiz, bu ikisinin şahitliğinden daha doğrudur; biz haddi aşmayacağız, yoksa haksızlık yapanlardan oluruz” diye Allah’a yemin ederler. 108. Bu, şahitliği gereği gibi yapmalarını ya da bu yeminlerinden sonra yeminlerinin bir daha kabul edilmemesinden korkmalarını daha iyi sağlar. Allah’a saygılı olun ve dinleyin. Allah yoldan çıkan topluluğu doğru yola koymaz.