Kadir Gecesi Ramazan ayı içinde kutlanan ve “bin aydan daha hayırlı olduğu” Kur’an-ı Kerimde açıklanan bir gecedir. Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Bu gece melekler Allah’ın emriyle yeryüzüne iner ve müslümanlara dua ederler. Fecir zamanına kadar devam eden Kadir Gecesi, Allah katında kadir ve kıymeti pek yüksek olan bir gecedir.
Kadir Gecesi, Ramazan ayı içinde gizlenmiştir. Hangi günün Kadir Gecesi olduğu tam olarak belli değildir. Sevgili Peygamberimizin onu tek sayılı günler içinde, mesela Ramazan’ın üçü, yedisi, yirmiyedisinde aramamızı söylemişlerdir. Alimlerimizin “büyük bir kısmı Ramazan’ın 27. gecesi Kadir Gecesi’dir.” demişlerdir.
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır. Peygamberimiz:
“Kim Kadir Gecesi’nin faziletine inanarak ve mükafatını Cenab-ı Hak’tan bekleyerek, bu geceyi ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur.
Bu gece çokça ibadet etmek, Allah’a daha yakın olmak için çalışmak ve sık sık “Allahümme İnneke afüvvün, tuhibbül affe fağfu annî: Ya Rabbî sen çok affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet” diye dua etmek gerekir. Bu dua sevgili Peygamberimizin Kadir Gecesi içinde söylememizi istediği mübarek bir duadır.
Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir.
” Biz Onu (Kur’an-ı Kerim’i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.” (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)