Lügat manası itibarıyla “Müslümanların hac sırasında haccederken büründükleri dikişsiz beyaz örtü” demek olan ihram asıl olarak “Hac veya umreye niyetlenerek, belirli bir süre için diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları, kişinin kendisine haram kılması demektir. Niyet edip telbiye getirilerek meydana çıkar.
İhramlı kimse belden aşağısını ve belden yukarısını örten iki parça beyaz elbiseye bürünür. Artık bundan sonra her türlü günahtan çekinmeye çalışır. Avlanmaz, traş olmaz, güzel koku sürünmez ve “haram” denilen mevkideki hiç bir yeşilliği koparmaz. Bu tür yasaklar ihramdan çıkıncaya kadar devam eder.
Kadınların ihramı kendi kapalı elbiseleridir. Onlar da diğer şartlara riayet ederler.
İhrama giren kimseler sanki bu dünyadan göçmüş gibidirler. Beyaz elbiseleri ile kıyamet gönünde toplanmış kalabalığa benzerler. Bu halleriyle Allah’a daha da yakın olmayı kastederler.
İHRAM YASAKLARI
– Saçları veya bıyıkları kesmke, sakal tıraşı olmak.
– Vücuttaki kılları tıraş etmek, yolmak veya koparmak
– Tırnak kesmek
– Dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek. Bele kuşanılan kemerde, omuza asılan çantada, ayaklara giyilen üzeri ve topukları açık ayakkabı veya terlikte dikiş bulunabilir. Çünkü yasak olan dikiş değil; giyim eşyası olarak dikilmiş şeylerin giyilmesidir. Omuzlara örtülen ridânın uçlarını birbirine bağlamak veya iğne ile tutturmak ceza gerektirmez ise de mekruhtur.
-Başı ve yüzü örtmek, takke ve benzeri şeyler giymek, başa sarık sarmak.
-Eldiven, çorap ve topukları kapatan ayakkabı giymek.
-Cinsel ilişki ve cinsel ilişkiye götüren davranışlarda öpme, oynaşma vs. bulunmak.
-Gerek Harem bölgesi içinde, gerek dışında eti ister yensin ister yenmesin her türlü kara avını avlamak, avcıya avını göstermek ve avlanmasına yardımcı olmak, av hayvanlarına zarar vermek yasaktır.
Deniz hayvanlarının avlanması yasak olmadığı gibi tavuk ve koyun gibi evcil hayvanların kesilmesi de ihramlıya yasak değildir.
– Mekke şehri ve etrafındaki Harem denilen bölgedeki av hayvanlarının avlanması, bitkilerin kesilmesi veya koparılması yasaktır. Bu yasak herkes için geçerlidir. (İhramlı olsun veya olmasın.)
– İbadetten ayrılıp gereksiz, boş işlerle meşgul olmak.
İnsanlarla tartışmak, hakaret ve kavga etmek. Her zaman yasak olan bu tür davranışlardan, ihramlı iken daha çok sakınmak gerekir.