Dinimizde önemli ibadetlerden biri de kurbandır. Kurban, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kurban edilebilecek özellikteki bir hayvanı belirti bir vakit içinde usulüne uygun olarak kesmektir. Müslümanlardan akıllı, ergenlik çağına gelmiş ve zekât verebilecek seviyede zengin olan herkes, kurban kesmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğün dayanağı Kur’an-ı Kerim’deki şu İlahî emirdir: “Biz, her ümmete kurban kesmeyi, ibadet olarak emrettik. Bir başka ayette de “Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes. Buyrularak Allah (c.c.) için kurban kesmemiz emredilmiştir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Hicret’in ikinci yılından itibaren her Kurban Bayramı’nda kurban kesmiş ve Müslümanlara da kurban kesmelerini tavsiye etmiştir.
Kurban, Allah’ın (c.c.) emrine uyarak O’nun rızasını kazanmak amacıyla kesilir.
Kurban, Allah’a (c.c.) bağlılığın bir ifadesidir.
Allah Teâlâ (c.c.), Kur’an-ı Kerim’de “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır.
Fakat O’na sadece sizin takvanız (kurban kesmedeki niyetiniz) ulaşır… buyurur. Kurban bizi Allah’a (c.c.) yakınlaştırır.
Samimiyetle kurban kesen kişi, Allah’a (c.c.) yakın olmanın mutluluğunu yaşar.
Kurban bizi diğer insanlara da yakınlaştırır. Fakirlerle zenginler arasında bir köprü görevi görfr Böylece toplumda paylaşma, yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik bağları güçlenir. Bundan dolayı Allah Teâlâ (c.c.), kurban etinden fakirlere, ihtiyaç sahiplerine ve akrabalara dağıtılmasını tavsiye eder: “…Onlardan hem siz yiyin, hem kanaat gösterip istemeyene hem de isteyene ikram edin!
Kurban, bir ibadet olduğu için onu yerine getirirken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle kurbanı bu işi bilen biri kesmelidir. Kurbanı keserken Allah’ın (c.c.) adını anmalı ve hayvana eziyet verecek davranışlardan kaçınmaıyız. Kurbanı yol ortasında ve park gibi yerlerde değil, temiz ve sağlıklı yerlerde kesmeliyiz. Kurban kesildikten sonra geride kalan atıkları ve çöpleri temizlemeliyiz.