Teravih namazı nasıl bir namazdır, Peygamber Efendimiz (sav) teravih namazını kılmış ve kıldırmış mıdır? İşte teravih namazı hakkında bilgi.
Teravih, Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan bir gece namazıdır. Kılınması kadın erkek her Müslüman için müekked sünnettir.
Teravih namazı, Ramazan ayına mahsus bir namazdır. Herhangi bir sebeple oruç tutamayan kimseler de teravih namazı kılmalıdır.
Farz bir namaz olmadığı için kılınmadığı takdirde kaza edilmesi gerekmez. Yalnız başına kılınabileceği gibi cemaatle de kılınır. Tabii cemaatle kılınması yalnız başına kılınmasından daha sevaptır.
Peygamber Efendimiz farz namazları dışında sadece nafile olan teravih namazını cemaatle kılmışlar ve:
“Kim inanarak ve sevabını umarak teravih namazını kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimiz teravih namazım hem bizzat kılmışlar hem de kıldırmışlardır. Nitekim Hz. Âişe’den (ra.) gelen bir rivayette o şöyle demiştir:
“Resul-i Ekrem (sas.) bir Ramazan gecesi Mescid-i Saadette teravih namazı kıldı. Ashab-ı kiram da kendisine uyarak kıldılar. Ertesi gece de böylece teravih namazı kıldılar. Halk çoğaldı. Üçüncü ve yahut dördüncü gece ashab teravih namazı kılmak üzere toplandılar. Fakat Resul-i Ekrem (sas.) o gece teravihe çıkmadı. Sabah olunca namazdan sonra şöyle buyurdu: “Teravih için beklediğinizi biliyordum. Gelmeme bir engel de yoktu. Ancak size farz olur da onu kılmaktan âciz kalır ve böylece günaha girersiniz diye korktum (onun için) gelmedim.’
O günden sonra teravih namazını herkes kendi evinde ve mescitte kılmaya devam etmiştir.