Büyük Türk denizcisidir. 1467 yılında doğmuş, 1546 yılında vefat etmiştir. Asıl adı Hızır’dır. İshak, Oruç ve İlyas isimli üç kardeşi daha vardır. Midilli Adası’nda yetişip büyümüş ve denizci olmuştur. Önceleri Midilli ve Batı Trakya kıyılarında deniz ticareti ile meşgul olmuş, daha sonra Cerbe adasına gidip abisi Oruç reis’le, ticaretini devam ettirmiştir. Akdenizde ünü duyulmaya başlayınca Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim kendisine iki kadırga vermiştir. Bundan sonra Barboros Hayrettin ve Oruç Reis Osmanlı Devleti’ne bağlanmış ve Akdeniz’de kıyıları bulunan düşman devletlere korkulu rüyalar yaşatmışlardır.
Oruç Reis’in İspanyollar tarafından şehit edilmesinden sonra gemilerin yegane hakimi durumuna geçen Hızır Reis, Cezair Hükümdarı olmuş ve Osmanlı Devleti’nden büyük yardımlar görmüştür.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Kaptanı Deryalığa getirilen Hızır Reis hergün yeni bir başarı kazanarak Akdenizi bir Türk gölü haline getirmiştir. Bu durumdan endişeye düşen Haçlılar donanmalarını birleştirerek, 1538 yılında Pereveze’ye gelmişlerdir. Ünlü amiral Andrea Doria’nın idare ettiği Haçlıları bozğuna uğratmıştır. Dünya denizcilik tarihinin en önemli olaylarından sayılan Preveze Zaferi Osmanlı Devleti’nin denizlerdeki gücünü de ispat etmiştir.
Barbaros Hayrettin Paşa seksen yaşına geldiği sırada İstanbul’da vefat etmiş, Beşiktaş semtindeki türbesine defnedilmiştir.